U bent hier
Blamage voor stadsbestuur: plannen Sportpark De Warande opnieuw uitgesteld
Er komt deze bestuursperiode geen beslissing over het nieuwe sportpark op de Warande. Schepen van Sport Rick Brans (Open Diest/Iedereen Diest) kon na pertinente vragen van de N-VA-fractie op de gemeenteraad van 23 september niet anders dan toegeven dat de beslissing over de definitieve plannen niet meer door dit stadsbestuur zal worden genomen. “Na zes jaar van praten en beloven blijkt dat de plannen een pak duurder zullen uitvallen dan geraamd. Dus schuift schepen Brans de verantwoordelijkheid dan maar door naar het volgende stadsbestuur. Wat een ongelofelijke blamage”, zegt N-VA-fractieleider Frederik Boone.
Het nieuwe sportpark op de Waranda moest hét prestigeproject worden van deze coalitie, maar na zes jaar is er nog geen halve steen verlegd. In september zou er eindelijk een beslissing worden genomen in de gunningsprocedure: met welke partner zou de stad in zee gaan om het sportpark te verwezenlijken. Maar nu blijkt dat die beslissing - alweer - wordt uitgesteld. De reden? De plannen blijken een pak duurder uit te vallen dan geraamd. “Dus vindt bevoegd schepen Rick Brans er niets beter op dan de verantwoordelijkheid door te schuiven naar de volgende bestuurscoalitie. Anders gezegd: hij gaat op de sier met fraaie plannen die een pak meer kosten dan voorzien en laat dan het volgende bestuur de boel oplossen”, reageert Frederik Boone.
Brokkenparcours
“Het hele traject van het sportpark is vanaf het begin een brokkenparcours geweest. Nog voor er een haalbaarheidsstudie was, stond deze bestuurscoalitie al te communiceren over hoe het er allemaal zou uitzien. Toen bleek dat er vanuit de sportverenigingen protest kwam – onder meer door het schrappen van de 400 meter-atletiekpiste – schafte schepen Brans de sportraad gewoonweg af. Gedaan met inspraak. Al moest hij onder druk van onder meer de N-VA zijn plannen toen al herschikken en bleef de piste in de plannen”, aldus Boone.
Grote beloftes blijven dode letter
“Schepen Brans maakt op sociale media grote sier met zijn ‘verwezenlijkingen’, maar de harde realiteit is dat er nog geen enkele steen is verlegd in het sportparkdossier en dat zal nog even zo blijven. De inwoners van Diest wachten al decennia op een nieuw zwembad. De grote beloftes van deze bestuursploeg blijven na zes jaar dode letter”, zegt Frederik.
Parcours van gemiste kansen
“Het zwembaddossier is een parcours van gemiste kansen”, vult afdelingsvoorzitter Xavier Lesenne aan. “In eerste instantie bood de provincie een samenwerking aan voor de ontwikkeling van een gemeenschappelijk binnen- én buitenzwembad op de Halve Maan, maar het stadsbestuur eiste zoveel extra’s dat de provincie is afgehaakt. En ondertussen lanceerde Vlaams minister van Sport Ben Weyts projectoproepen voor de financiering van stedelijke zwembaden. Waarom is de stad daar niet op ingegaan?”, vraagt Xavier Lesenne zich af. ‘Dachten ze dat ze het allemaal wel zelf konden doen? Dan is het extra schrijnend nu blijkt dat het project niet rond geraakt en het volgende stadsbestuur het zal moeten oplossen.”